Γνωρίζετε τι είναι τα καλλυντικά Cruelty Free;

Γνωρίζετε τι είναι τα καλλυντικά Cruelty Free;

Εάν είστε λάτρης των καλλυντικών, σίγουρα έχετε δει τη διάσημη ετικέτα λαγουδάκι σε ένα προϊόν, το οποίο το κατηγοριοποιεί ως καλλυντικό που δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, το οποίο είναι γνωστό ως cruelty free που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, σημαίνει χωρίς σκληρότητα.

Αυτός ο τύπος καλλυντικών βασίζεται στην παραδοχή ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να βασανίζεται καθ ‘όλη τη διαδικασία κατασκευής του προϊόντος , ούτε να γίνονται δοκιμές συστατικών σε αυτά. Και είναι αυτό, ποιος δεν είναι κατά της κακοποίησης των ζώων;

Περιττή ταλαιπωρία του ζώου

Σύμφωνα με την οργάνωση PETA (People for the Ethical Treatment Of Animals), περισσότερα από 100 εκατομμύρια ζώα «χρησιμοποιούνται» για να δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν προϊόντα ομορφιάς.Τα μάτια των ζώων είναι μεθυσμένα για να δουν αν αντιδρούν αρνητικά στην τοξικότητα, δηλητηριάζονται, βασανίζονται και το 70% αυτών των πειραμάτων πραγματοποιούνται χωρίς αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν ακόμη και θάνατο. Διαδικασίες που δεν είναι απαραίτητες αφού προς το παρόν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέοι μηχανισμοί που να επιτρέπουν να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα είχε ένα συστατικό – όπως αντίγραφα ζωικών ιστών – εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά συστατικών που ταξινομούνται ως “ασφαλή «αφού έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως. Ωστόσο, πολλές εταιρείες συνεχίζουν να δοκιμάζουν αυτά τα συστατικά, είτε επειδή δεν το γνωρίζουν αυτό είτε επειδή δοκιμάζουν το τελικό προϊόν.

Σήμερα καταναλώνουμε πολλά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την παραγωγή τους και σίγουρα ότι αν είχαμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με το θέμα, σημαντικός αριθμός από εμάς θα σκεφτόμασταν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουμε ξανά αυτές τις μάρκες.

Στην Ευρώπη, απαγορεύεται η δοκιμή σε ζώα

Επί του παρόντος στην Ευρώπη δεν χρειάζεστε σφραγίδα χωρίς σκληρότητα για να βεβαιωθείτε ότι ένα καλλυντικό δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, αφού από το 2004 απαγορεύεται σε οποιαδήποτε εταιρεία του κλάδου να κάνει δοκιμές σε ζώα.  Στην Κίνα, αντίθετα, τα καλλυντικά προϊόντα απαιτούνται από τον νόμο να δοκιμάζονται σε ζώα . Έτσι, κάθε μάρκα που ισχυρίζεται ότι δεν έχει σκληρότητα στην Ευρώπη θα έχανε αυτήν την κατηγορία όταν πωλούσε στην κινεζική αγορά.

Τα PETA, Leaping Bunny και CCF (Choose Cruelty Free) είναι τα τρία διεθνώς πιο γνωστά logo χωρίς σκληρότητα με τα οποία μπορείτε να πιστοποιήσετε εάν μια μάρκα είναι χωρίς σκληρότητα .

Φυσικά, vegan και χωρίς σκληρότητα καλλυντικά

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί τύποι καλλυντικών: φυσικά, vegan και χωρίς σκληρότητα , και υπάρχει το λάθος να πιστεύουμε ότι ένα καλλυντικό χωρίς σκληρότητα  είναι αυτόματα vegan και αντίστροφα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τα διαφοροποιούμε.

Φυσικά καλλυντικά σημαίνει ότι το προϊόν περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό μη χημικών συστατικών (φυτικά εκχυλίσματα, μέταλλα, αιθέρια έλαια…) και ελάχιστα χημικά, συνήθως συντηρητικά. Αλλά φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι βιολογικό  (για αυτό, αυτά τα συστατικά θα πρέπει να προέρχονται από μια κουλτούρα που πληροί ορισμένα πρότυπα) ή vegan ή χωρίς σκληρότητα.

Ένα vegan καλλυντικό είναι ένα προϊόν που  δεν περιέχει συστατικά ζωικής προέλευσης  ή παράγωγα, όπως το μέλι. Και ένα καλλυντικό χωρίς σκληρότητα είναι ένα προϊόν που  δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα .

Είναι μικρές αποχρώσεις αλλά είναι ενδιαφέρον να τις λαμβάνουμε υπόψη όταν επιλέγουμε κάποια προϊόντα ή άλλα ανάλογα με το επίπεδο δέσμευσης που θέλουμε να έχουμε με το περιβάλλον.

Με αυτήν την ανάρτηση, ελπίζουμε ότι έχετε μάθει ποια είναι η φιλοσοφία της σκληρότητας , εφαρμόστε τη στη ρουτίνα ομορφιάς σας και αναζητήστε άλλες επιλογές που κάνουν λιγότερο κακό στα ζώα μας. Για έναν οικολογικό κόσμο!

No Comments

Post A Comment

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.